Hoppa till innehållet

Så här använder du utbildningen

Översikt

Välkommen till Delaktighetsguiden – en webbutbildning om funktionshinderspolitiken! Den vänder sig till dig som arbetar på en myndighet men passar också bra för dig som vill veta mer om funktionshinderspolitiken.

Utbildningen är lätt att använda – du använder den på samma sätt som när du surfar på en webbplats. Du kan ta del av den på dator, mobil eller surfplatta. Utbildningen anpassas efter storleken på din skärm och kan därför se lite olika ut på datorn och mobilen. Innehållet är detsamma.

Du går igenom utbildningen i din egen takt och kan när som helst ta en paus. Sammanlagt brukar utbildningen ta ungefär 60 minuter att gå igenom.

Utbildningens delar

Här kan du läsa om de olika delar som ingår i utbildningen.

Klicka på rutorna för att fälla ner texter med mer information.

På utbildningens startsida hittar du en introduktionsfilm och knappar som du kan klicka på för att komma till utbildningens tre kapitel. Där finns också en länk till MFD:s strateginyhetsbrev och genvägar till de här sidorna:

  • Vägar till mer information
  • Så här använder du utbildningen (den här sidan)
  • Om webbutbildningen
  • Ordlista

Du kan när som helst komma till startsidan genom att klicka på MFD:s logotyp högst upp i det vänstra hörnet på alla sidor i utbildningen.

Högst upp i det högra hörnet på alla utbildningssidor hittar du menyn. Genom den kan du nå utbildningens olika delar.

Utbildningen består av tre kapitel. Kapitel 2 består i sin tur av ett antal kortare avsnitt.

Du kan börja med vilket kapitel du vill, men vi rekommenderar att du går igenom dem i ordning. Du väljer kapitel på startsidan eller i menyn. Du kan också använda menyn för att gå direkt till något av avsnitten i kapitel 2.

Varje kapitel eller avsnitt består av en blandning av film, text och övningar. När du är klar med ett kapitel eller avsnitt går du vidare genom att klicka på knappen längst ner på sidan.

Du kan också byta kapitel eller avsnitt via menyn högst upp i det högra hörnet.

I ordlistan hittar du förklaringar till ord som kan vara svåra. Ordlistan fungerar också som en faktabank där du kan läsa mer om vissa termer och begrepp som du möter under utbildningen.

Du når ordlistan via menyn eller genom att klicka på ord i utbildningen som är understrukna med en streckad linje.

På sidan Vägar till mer information hittar du länkar som du kan ha användning för när du har gått igenom utbildningen. Du når sidan via menyn eller genvägen på startsidan.

Tillgänglighet

I utbildningen finns det funktioner som är till för att alla ska kunna ta del av innehållet på ett sätt som passar dem. Testa gärna funktionerna för att se vad som passar dig!

Klicka på rutorna för att fälla ner texter med mer information om de olika funktionerna.

Du kan alltid välja att få texterna i utbildningen upplästa med ReadSpeaker. Klicka på knappen Lyssna i menyraden för att aktivera funktionen. Då visas kontrollremsan för ReadSpeaker som du använder för att få texten uppläst.

Det finns undertexter till alla filmer i utbildningen. Om du vill visa undertexter i en film klickar du på knappen Textad ovanför filmen.

Det finns filmer som är syntolkade. För att se en film med syntolkning klickar du på knappen Syntolkad ovanför filmen.

Det finns teckenspråkstolkade versioner av alla filmer. För att se en teckenspråkstolkad film klickar du på knappen Teckenspråkstolkad ovanför filmen.

Under varje film finns en knapp med texten ”Klicka här för att läsa vad som sägs i filmen”. Om du klickar på den visas det som sägs i filmen som text. Det kan till exempel vara lämpligt om du inte har möjlighet att titta på filmen.